‘Betalen zou voor iedereen geregeld moeten zijn’

Op 15 juli 2017 vond de 18e editie van het Congres Toekomst van het Betalingsverkeer plaats. Tijdens deze dag stelden wij Eus Peters, directeur bij de Raad Nederlandse Detailhandel, o.a. de vraag: wat is uw belangrijkste dilemma op het gebied van betalingsverkeer? Lees het interview of bekijk het video-interview:

Wat is uw belangrijkste dilemma op het gebied van betalingsverkeer?

Het belangrijkste dilemma op dit moment is dat je eigenlijk wil dat de markt gaat werken en er allemaal nieuwe aanbieders komen die in competitie leuke dingen doen met elkaar. Maar ja, daar tegenover staat het feit dat je niet tachtig verschillende betaalinstrumenten in die markt wil en eigenlijk consolidatie wil naar maar slechts een paar. Dus dat is eigenlijk het dilemma waar je op dit moment in zit.

Als u het voor het zeggen had, wat zou uw droommaatregel dan zijn?

Mijn droommaatregel zou zijn dat net als bij elektriciteit bijvoorbeeld en ook bij de gaspijpen die we in Nederland hebben, je eigenlijk zou zeggen dat er een ding in die hele keten is wat publiekrechtelijk is en niet privaat, bijvoorbeeld een TenneT, die de elektriciteitsmasten in Nederland heeft en dat je daardoor nooit één aanbieder krijgt, the winner takes it all, die alle macht in handen heeft. Want dat zou een hele slechte zaak zijn voor consumenten en ook voor winkeliers in Nederland.

Dat zou mijn droom zijn maar daar zijn we heel ver vandaan omdat iedereen denkt dat de markt wel zijn werk gaat doen en dat gaat ‘m op lange termijn niet helemaal zijn denk ik. Terwijl betalen natuurlijk iets heel basics is net zoals gas, water en elektra wat eigenlijk gewoon voor iedereen geregeld zou moeten zijn.

Wie zal de drijvende kracht zijn achter vernieuwing binnen de betaalsector?

Ik denk dat Fintech bedrijven de uitdager, de luis in de pels zijn van de banken en toch gok ik erop dat de banken uiteindelijk zullen winnen. Ik zie ze heel snel veranderen, ik zie ze echt rennen voor wat ze waard zijn en ik denk echt dat banken die nog steeds een hoop vertrouwen hebben, zeker in het betalingsverkeer, van de consument en ook wel van ondernemers, dat die uiteindelijk degene zullen zijn die zullen winnen.

 


Meer informatie over het Congres Toekomst van het Betalingsverkeer?

Bekijk de website en mis de 19de editie niet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toekomst van het Betalingsverkeer event website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024