Mobiel betalen in China

Je mobiele telefoon kwijtraken, of een dag zonder moeten, omdat je het thuis hebt laten liggen zorgt in Nederland al voor een kleine paniekaanval. In China heb je zonder smartphone écht een probleem! Want Chinezen gebruiken hun mobiel overal voor, ook om te betalen.

Een persoonlijke ervaring

Tijdens een bezoek aan China afgelopen week maakte ik persoonlijk kennis met het betalingsverkeer daar. Een oud studiegenoot van mij, een lokale Chinees, liet mij zien hoe gemakkelijk het werkt om mobiel te betalen. Wow, wat een cultuurshock! In de steden kun je echt overal voor betalen met je mobiele telefoon. De systemen zijn ook enorm gemakkelijk in gebruik en je hebt het voordeel dat je niet met veel contant geld over straat hoeft te lopen.

Whatsapp, Facebook? WeChat!

Whatsapp, Facebook, Google+, Youtube en nog meer kanalen zijn in China geblokkeerd. Op advies van mijn studiegenoot installeerde ik WeChat om te chatten, bellen, videobellen en berichten te sturen. En in China wordt deze app ook gebruikt om mee te betalen.

Lokale markten, winkels, taxi ritten, hotels en ook de metro, in de steden waar ik was heb ik bijna alles via WeChat betaald. Daarnaast kun je ook taxi’s reserveren, een publieke elektrische scooter of fiets nemen of eten bestellen.

WeChat en Alipay QR codes in een lokale winkel

Is het veilig?

Als gebruiker kun je zelf kiezen hoe veilig je de betalingen maakt. Je kunt betalen met een vingerafdruk, een pincode en zelfs facial recognation. Deze mogelijkheden kun je apart van elkaar instellen of allemaal toepassen voor extra veiligheid.

Werkt het voor toeristen?

Als je China bezoekt als toerist – zonder Chinese bankrekening – is mobiel betalen een stuk lastiger. Je hebt namelijk toegang nodig tot de betaalfunctie op WeChat of AliPay en dat lukte mij niet met alleen een Europese bankrekening. Via bepaalde bemiddelingsbureaus kun je je WeChat wallet opladen maar daarvoor betaal je bemiddelingskosten. Ik had het geluk dat ik het account van mijn Chinese studiegenoot kon gebruiken.

Ik zag dat vrijwel alle toeristen met cash betalen en locals reageerden vaak verrast wanneer ik WeChat en AliPay tevoorschijn haalde bij betalingen.

Bevestiging van WeChat betaling

De toekomst..

Ik vraag me af wat de toekomst in Europa gaat doen. Tenscent, het bedrijf achter WeChat is bezig om de app wereldwijd uit te rollen. Op dit moment zijn de gebruikers van de app voornamelijk Chinezen. Je kunt de app wel al in verschillende talen installeren. Het lijkt erop dat ook de wereld buiten China in aanraking gaat komen met deze mogelijkheden…

Jessie Vossen is congres- en opleidingsmanager bij Euroforum en gaat de volgende editie van Toekomst van Betalingsverkeer ontwikkelen. In dit blog deelt ze haar persoonlijke ervaringen met mobiel betalen in China.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toekomst van het Betalingsverkeer event website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025