In de aanloop naar het congres Toekomst van het betalingsverkeer 2016 publiceren we interviews met de topsprekers van de afgelopen editie. Erik Nooteboom (Europese commissie), trapt af .
Transcript:
Wat is uw verwachting naar de toekomst van het betalingsverkeer?
Mijn verwachting is dat zich er nog heel veel ontwikkelingen gaan voordoen, dat er nog heel veel nieuwe spelers de markt op gaan komen, dat de consument dus een enorme hoeveelheid keuzes gaat krijgen in hoe hij zijn betaling wil gaan verrichten. Ook voor de retailers dat het wellicht op korte termijn toch gaat leiden tot wat onduidelijke situaties, maar dat uiteindelijk de consument toch de winnaar zal zijn, omdat vermoedelijk op een gegeven moment, toch een soort reductie plaats zal vinden van het aantal aanbieders op de markt.
Wat verwacht u van die nieuwe spelers, wat gaan die doen dan?
Ik verwacht van de nieuwe spelers dat ze efficiënter zijn, transparanter, en dat ze uiteindelijk het comfort, de betalingservaring voor de consument aanzienlijk zullen verbeteren.
En wat betekent dat voor de banken?
Voor de banken betekent dat dat ze heel actief de ontwikkelingen zullen moeten volgen, om de ontwikkelingen bij te houden. Want er zijn er natuurlijk een aantal, niet-origineel, bancaire instellingen die zich op dit interessante gebied hebben gestort, dus de concurrentie zal hevig zijn en de banken zullen goed op hun tellen moeten passen, om hier ook een koekje van te blijven mee-eten.
“Het betalingssysteem zou echt een puur Europees betalingssysteem moeten worden waar de consument onafhankelijk van waar die koopt of waar die woont, gewoon zijn aanschaf kan doen.”
U bent van de Europese commissie, wat verwacht u nou van het betalingsverkeer?
Nou ja, wat ik verwacht is dat het betalingsverkeer Europa is wijd functioneert. Dat we dus niet eilandjes gaan krijgen lidstaat per lidstaat, zodat met name in het cross-border-gebeuren, denk vooral aan e-commerce, dat de consument niet geconfronteerd wordt met allerlei problemen omdat in het ene land andere standaards worden gehanteerd dan andere. Dus, het betalingssysteem zou echt een puur Europees betalingssysteem moeten worden waar de consument onafhankelijk van waar die koopt of waar die woont, gewoon zijn aanschaf kan doen.
Wat vindt u uniek aan het congres waar we nu zijn?
Ik vind het unieke aan het congres dat het een heel vooruitkijkend congres is, dat het op een zeer creatieve manier het onderwerp wordt behandeld, er zit veel humor bij, er wordt veel gelachen, maar er zit ook enorm veel expertise, en wat mij ook altijd opvalt als ik weer uit Brussel in Nederland kom, is dat in Nederland erg vooruitgedacht wordt door de banken, door de niet-banken. En dat om die reden Nederland heel veel te leren valt ook voor mensen die uit Brussel komen net zoals ik, maar ook met name denk ik voor andere lidstaten.