Congres Toekomst van Betalingsverkeer door de ogen van een student

Mijn naam is Max Crombach. Ik studeer International Business & Finance op Maastricht University of Applied Sciences en zit nu in mijn laatste jaar. Als afstudeeropdracht heb ik ervoor gekozen om mijn scriptie over payments te schrijven. Het project kwam niet helemaal vanzelf maar toen ik hoorde dat er een nieuwe regelgeving zou komen over het betalingsverkeer was ik hier erg in geïnteresseerd. Ik merkte dat de grootbanken van Nederland er volop mee bezig zijn en momenteel flink investeren in fintech startups. Kleinere banken hechten er echter niet zo veel aandacht aan. Mijn scriptie gaat daarom dus over de strategische kansen van PSD2 voor kleinere banken in combinatie met fintech. Niet-grote banken hebben in Nederland een 5% marktaandeel en zijn daarbij eerder opzoek naar de nichemarkt.

Een van de voordelen van de opkomende fintech revolutie is dat het voor grotere banken steeds gemakkelijker wordt om dichter bij de klant te komen. Door het gebruik van Big Data algoritmes kunnen ze klanten heel gemakkelijk in bepaalde modules zetten en hun toekomstig gebruik voorspellen. In tegenstelling to kleinere banken, kunnen de vier grootbanken hier goed in investeren en er rendement uit halen na implementatie. Kleinbanken kunnen deze startups minder bieden maar zullen toch met de tijd mee moeten gaan. Het antwoord ligt voor een groot gedeelte hierbij in samenwerking (collaboration). Mijn grote vraag bij het betalingscongres was dus of er al relaties tussen kleinere banken gehouden werden en indien ja, waar zijn ze mee bezig?

Congres

Richard van Hooijdonk
Het congres begon met een speciaal, maar echter, zeer leuke introductie van Richard van Hooijdonk, futurist en werkende bij de BNR. Hij voorspelde niet alleen de toekomst van payments maar de toekomst van de mens in het algemeen. Ik vond dit persoonlijk een hele ludieke manier, Richard is ook duidelijk een echte topspreker en laat zien dat hij dit al vaker gedaan heeft. Het feit dat hij zijn Tesla kan starten door met zijn handen het stuur aan te raken is werkelijk een fantastisch iets. Het had niet meteen over PSD2 of fintech te maken maar een super manier om zo´n congres te starten!

Evenlien Witlox
Na enkele andere presentaties van diverse keynote sprekers was ik vooral geïntrigeerd door Evelien Witlox van Equens. Tijdens de scriptie heb ik me vooral gefocust op de mogelijkheden die PSD2 brengt en niet zozeer op instant payments. Zij legde de nadruk dat alles steeds sneller gaat en dat instant toch al eigenlijk de standaard moet worden. De insteek van Equens vond ik hierbij heel erg mooi en inspirerend. De mogelijkheden die instant payments brengt is veel meer dan instant clearing en settlements. Ik geloof bij deze innovatie vooral in P2P betalingen, waarbij mensen normaal met cash betalen, dit dan met een App willen doen. Je kunt dan meteen zien of iemand het geld overgemaakt heeft en dat met veel minder risico´s en kosten. Veel bedrijven zijn al bezig met P2P betalingsapps maar deze zijn nog altijd niet optimaal aangezien het nog altijd via een derde gaat en niet “instant” is.

Javier Santamaria Navarrete
Een van de sprekers die mij daarna een beetje tegen viel was Javier Santamaria Navarrete, Chairman EPC en Senior VP van Banco Santander. Ik had hier een hele hoop opklaringen van verwacht maar vond dat hij een beetje overdreven vergelijking met de natuur wou maken. Bovendien ging zijn presentatie meer over de onderwerpen die ondertussen door de meeste bankiers (in payments) bekend zijn. Het is mogelijk dat na een zodanig geweldige presentatie van Richard, Javier tegen bleek te vallen maar ik vond het persoonlijk jammer dat hij geen nieuwe dingen toevoegde desondanks zijn hoge positie en kennis(waar ik zeker niet over twijfel).

Vincent Janssen
Na de koffiepauze vond ik Vincent Janssen van Innopay een hele mooie spreker aangezien hij een hele realistische presentatie hield. Meestal gaan fintech en PSD2 presentaties over de mogelijkheden van de toekomst en hoe mooi de wereld zal zijn. Een gedeelte hiervan was ook bij Vincent van kracht maar Innopay kwam ook met de praktische kant van het verhaal en een interessante tijdlijn van de gebeurtenissen. Tijdens de Q&A sessie van Innopay kwamen hele interessante vragen over de eigendomsrechten en privacy van deze data. Vincent verwees hierbij vooral naar de data protection act waarbij hij verwacht/hoopt dat alles heel duidelijk opgeschreven zal worden.

Atmos Kater
Amos Kater van UL Transaction Services had ook een mooie presentatie over waarom bedrijven bezig zijn met mobiel bankieren. Ik vond het onderwerp in App payments een hele mooie innovatie (waar ik nog niet van gehoord had). Hij eindigde zijn presentatie over de verschillende manieren om naar “Rome” te gaan. Er zijn verschillende strategieën die banken of andere PSPs kunnen aannemen maar uiteindelijk kan iedereen op zijn eigen manier “Rome” bereiken. Er zijn daarbij natuurlijk heel veel verschillende functies maar je moet jezelf niet laten belemmeren en blijf experimenteren met verschillende technologieën (ApplePay, AndroidPay, etc..). Het zijn geen gegarandeerde successen die naar “Rome” leiden maar ik ben het met hem eens dat je het beter als bank nieuwe middelen kan uitproberen voordat je klant het uitprobeert bij een ander. Mensen willen dat een bank zich aan hun favoriete medium aanpast en zo niet, is de kans groot dat je ze kwijt raakt.

Fintech pitches
De 5 fintech pitches voor het begin van de lunch vond ik persoonlijk ook een hele leuke manier om de voormiddag te eindigen. De pitchers hadden daarbij 3 minuten de tijd om hun idee te plaatsen. Het feit dat iemand een probleem probeert op te lossen laat zien dat fintech niet alleen maar in concept bestaat maar dat er echt bedrijven zijn die nu al hun ideeën tot werkelijkheid gebracht hadden. Jaccoo vond ik hierbij een heel mooi voorbeeld omdat zij ook gebruik maken van de Blockchain, iets wat wel een echte hype geworden is maar waarvan niemand precies weet hoe het nou eigenlijk in de praktijk moet functioneren.

Ronde tafelsessies
Na de lunch en net voordat de ronde tafelsessies begonnen, hield Gijs Boudewijn van de betalingsvereniging een presentatie. Zijn presentatie was vanaf de ronde tafels wel slecht te zien maar bij terugkijken naar de syllabus (die trouwens heel fijn online stond) had hij een hele hoop mooie data over het betalingsverkeer in Nederland. Deze grafieken lieten zien hoe hard contactloos betalen gegroeid is (wat laat zien hoe snel we wennen aan een geriefelijke betalingsmethode en het proces omarmen). Zeer interessante presentatie!

Ronde tafelgesprekken
De ronde tafelgesprekken vond ik ook een heel leuk initiatief. Door mensen in kleine groepen samen te zetten kan je altijd toch wat doelgerichter je vragen stellen wat in mijn geval wel heel handig was. Ik heb daarbij veel kunnen vragen naar verschillende strategieën van de grootbanken en ook naar diverse kleinere banken. Ook Paul Alfing van de Thuiswinkel had daarbij een hele hoop interessante antwoorden en ideeën.

Cabaretier
Tot slot hadden we nog een cabaretier die de hele dag op een hele leuke manier samengevat heeft. De cabaretier was geweldig! Op een hele simpele manier de dag overlopen met geweldige grappen.

In conclusie ben ik heel erg blij dat ik een dag als deze heb mogen meemaken. Het is soms nogal lastig om als student zo maar bij “de grote jongens” informatie op te doen en daarvoor zijn evenementen als dit ideaal. Mijn dank nogmaals hiervoor! Ik had niet verwacht dit mee te mogen maken maar ben heel blij dat ik jullie hierover benaderd heb.

Max Crombach, student International Business & Finance Maastricht University of Applied Sciences

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toekomst van het Betalingsverkeer event website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024