“Het betalingsverkeer in Nederland is een voorbeeld voor andere Europese landen”

Piet Mallekoote is CEO bij de Betaalvereniging Nederland. Tijdens de afgelopen editie van het Congres Toekomst van het Betalingsverkeer gaf hij een lezing in de categorie Banking Revolution over Instant payments and beyond. Na afloop vroegen wij hem onder andere naar dilemma’s, droommaatregelen, uitdagingen en drijvende krachten achter de innovatie op het gebied van PSD2. Lees hieronder het gesprek met Piet Mallekoote of bekijk het video-interview:

Wat is uw belangrijkste dilemma op het gebied van betalingsverkeer?

Het belangrijkste dilemma voor de komende jaren is dat met de PSD2 nieuwe partijen op de betaalmarkt komen. Deze partijen kunnen betalingen initiëren of informatie voor de consument uit de betaalrekening halen. Ik denk dat dit op zich een goede zaak is omdat daarmee meer concurrentie en dus meer keuzemogelijkheid komt voor de winkeliers en voor de consumenten. Maar wat een belangrijke uitdaging is, is hoe je voorkomt dat al die oplossingen teveel oplossing zijn, waardoor de consument moet gaan kiezen uit al die oplossingen en door de bomen het bos net meer ziet. En winkeliers ook geconfronteerd worden met tal van mogelijkheden.

Als u het voor het zeggen had, wat zou dan uw droommaatregel zijn?

Een droommaatregel die ik heel erg goed zou vinden is dat het betalingsverkeer in Nederland, wat denk ik heel goed geregeld is maar waar we nog wel wat aan kunnen doen, een voorbeeld zou zijn voor andere landen in Europa, want daar valt nog heel veel te winnen. We hebben eigenlijk de PSD2 helemaal niet nodig. Het is meer bedoeld voor landen waar het niet goed geregeld is. Dus als we dat zouden kunnen doen, zou dat heel mooi zijn.

Waar ligt in Nederland de uitdaging op het gebied van PSD2?

Voor Nederland ligt de uitdaging om de PSD2 zo goed mogelijk en zo efficiënt mogelijk te implementeren, zodat partijen die gebruik maken van het PSD2 (de betaalinitiatiedienst en de accountinformatiedienst) zo goed mogelijk hun plek vinden in de PSD2, in de Nederlandse setting. Uiteraard is het Europees maar dat ze in Nederland ook de diensten bieden die consumenten graag willen en dat we dat georganiseerd uitvoeren in de vorm van samenwerking, zodat we voorkomen dat er teveel oplossingen komen die uiteindelijk niet blijken te werken omdat het er teveel zijn.

Welke partij zal de drijvende kracht zijn achter de innovatie en vooruitgang?

Dat kunnen twee partijen zijn. De banken met iDIN, met Intrum payments timmeren met de banken enorm aan de weg voor innovatie. Daarnaast zie je ook banken zelf innoveren. Je hebt de TiKi’s, de Payconic, dus ook van die kant komen innovaties. Of die uiteindelijk dan collectief worden of niet dat zal de markt uitwijzen maar in ieder geval er gebeurt wel heel veel innovatie. Dus zowel de banken als niet bancaire partijen zullen innovatie aangrijpen en dat is een goede zaak denk ik.

Bekijk het video-interview:

 

Meer informatie?

Binnenkort vindt naast het Congres Toekomst van het Betalingsverkeer ook de Conferentie goed voorbereid op PSD2 plaats. Meer informatie over beide evenementen? Bezoek (een van) de websites:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Toekomst van het Betalingsverkeer event website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024